Start › Tidiga insatser för asylsökande › Statsbidrag till verksamheter för asylsökande
Länsstyrelserna kan bevilja bidrag för verksamhet som utförs inom ramen för tidiga insatser för asylsökande. Hur länsstyrelserna ska hantera bidraget regleras av Förordning om statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. (2016:1364).
För 2025 förfogar länsstyrelserna totalt över 48 miljoner kronor.
Bidrag får lämnas till avgiftsfri verksamhet för vuxna
Bidrag kan inte beviljas för verksamhet riktad till personer med uppehållstillstånd i eget boende eller verksamhet direkt riktad till personer under 18 år.
Syftet med bidraget är att motverka passivisering under asyltiden, att underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och att främja förutsättningarna för en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.
Insatser eller verksamheter som beviljas bidrag ska syfta till att främja:
En verksamhet eller insats kan ligga inom ramen för ett eller flera av dessa områden.
Bidrag kan inte sökas för praktikverksamhet. Bidrag kan inte heller sökas för verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande.
Från och med 2025 gäller nya demokrativillkor för ideella organisationer som ansöker om statsbidrag för TIA insatser. Länsstyrelsen kommer därmed att granska sökande organisationers struktur och verksamhet enligt 7-7b §§ i Förordning (2016:1364) om statsbidrag till verksamhet för asylsökande m.fl.
Under 2025 anordnar länsstyrelserna en gemensam utlysning under perioden 1 mars – 7 april. Vid behov kan länsstyrelser även anordna en andra utlysning senare under året. Läs mer på respektive länsstyrelses webbplats.
Ansökningsformulär finns på respektive länsstyrelses webbplats.