Projekt DAGS

En kvinna som sitter ner, klädd i tröja och byxor me

Digital arbetsmarknadsvägledning genom språk (DAGS) är ett projekt som riktar sig till utrikes födda som står långt från arbetsmarknaden.
I projektet har vi producerat filmer och ett tillhörande utbildningsmaterial som syftar till att vägleda, motivera, inspirera och underlätta övergångar till arbete och studier.
Vi har tagit fram inspirationsfilmer med förebilder, yrkesvägledande filmer om branscher där det är möjligt att få en anställning liksom instruktionsfilmer om datorer och internet för målgrupper med låg digital vana.
Materialet är målgruppsanpassat och tänkt att användas av verksamheter som möter målgruppen. I exempelvis SFI- undervisning, inom samhällsorienteringen, av arbetsförmedlare eller inom olika vägledande och lotsande insatser utförda av kommuner, civilsamhället eller privata upphandlade aktörer liksom av studieförbund.
DAGS startade 2020 som samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna i Södermanland och Stockholm men drivs sedan hösten 2022 av nämnda Länsstyrelser.
Allt material som är framtaget till hösten 2022 är publicerat på Arbetsförmedlingens webbsida. Nyare material finns på Länsstyrelsernas gemensamma integrationswebb.

Projekt DAGS – filmer och utbildningsmaterial

Testa gärna materialet och hjälp till att sprida länken till verksamheter du tror kan ha användning för materialet. Har du frågor om materialet, önskar vägledning eller stöd? Kontakta magdalena.gustafsson@lansstyrelsen.se eller lina.devgun@lansstyrelsen.se

Filmer om att använda digitala verktyg

En laptop som står på ett bord

Film 1: Dator
I denna korta film berättar vi om hur du sätter på en dator, hur du stänger av en dator och hur du använder tangentbordet.

Film om grunder för datorhantering

En kvinna med upplyfta händer som står i en tv-studio och pratar

Film 2: Mejl
I denna korta film berättar vi om hur du skapar en mailadress och hur du ska logga in med ditt användarnamn och lösenord.

Film om att mejla (E-post)

En bild på en kvinna som pekar på en bildskärm

Film 3: Appar och hemsidor
I denna korta film berättar vi om hur du laddar ner appar och hur du kan komma in på olika hemsidor via Google.

Film om att använda appar och hemsidor

En kvinna med upplyfta händer framför en bildskärm

Film 4: Hitta på internet
I denna korta film visar vi hur olika loggor ser ut och berättar hur du kan söka efter olika saker på internet.

Film om att söka information på internet

Filmer om utbildning och arbetsmarknad

En kvinna som sitter ner, klädd i tröja och byxor meInspiration att hitta vägen till jobb
Läser du på SFI? Då är den här filmen för dig. I filmen får du träffa två personer som läser på SFI. De berättar om sina erfarenheter och ger tips om hur du kan integreras i det svenska samhället. 

Film som ger inspiration till vägar mot jobb

En man klädd i en gul reflexjacka sitter framför odlingslådorPark- och ytterskötsel
Tycker du om att vara ute? Detta är filmen för dig. I filmen får du träffa två personer som går en yrkesutbildning i park- och ytterskötsel. Du får också träffa en person som fått jobb. De berättar sina erfarenheter och ger tips.

Film om utbildning och jobb i park- och ytterskötsel

En ung kvinna som håller sina händer knäppta och stVård och omsorg
Tycker du om att hjälpa andra ? Då är den här filmen för dig. I filmen får du träffa två personer som studerar en yrkesutbildning inom vård och omsorg. Du får också träffa en person som har fått jobb. De berättar om sina erfarenheter och ger tips.

Film om utbildning och jobb inom vård och omsorg

En kvinna med jacka och mössa samt hörselskydd på sigKött och chark
Tycker du om att jobba med kroppen och göra olika saker varje dag? Då kanske du vill jobba med livsmedelsproduktion, exempelvis göra korv eller stycka kött. I  filmen tittar vi  på olika jobb inom kött och chark. Vi berättar även mer om utbildning.

Film om utbildning och jobb inom kött och chark

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.